Majas Bahasa Jawa

Posted on

Majas Bahasa Jawa – Majas merupakan cara menghadirkan diri dalam bahasa yang mengekspresikan pikiran melalui bahasa yang biasanya menunjukkan jiwa dan kepribadian penulis. Elemen linguistik meliputi: pilihan kata, frasa, klausa dan kalimat.

Majalahpendidikan.com akan menyampaikan materi pembelajaran dengan judul Majas Bahasa Jawa. Dimana materi pembelajaran ini akan diulas berdasarkan Pengertian, Macam dan Contoh.

Pengertian

Dikatakan bahwa Majas baik jika mengandung tiga yayasan, yaitu: kejujuran, kesopanan dan daya tarik. Menurut KBBI (Kamus Besar Bahasa Indonesia), majas adalah penggunaan kekayaan linguistik, penggunaan variasi tertentu untuk mendapatkan efek tertentu, karakteristik umum dari bahasa sekelompok penulis sastra dan cara unik untuk mengekspresikan pikiran dan perasaan, baik secara lisan maupun tulisan.

Majas Bahas Jawa

Dengan kata lain, gaya bahasa atau bentuk adalah cara unik untuk mengekspresikan pikiran dan perasaan dalam bentuk tertulis atau lisan. Kekhasan gaya bahasa ini terletak pada pilihan kata-kata yang tidak secara langsung mengungkapkan makna sebenarnya.

Macam-Majam Majas

  1. Majas pertentangan
  2. Majas pertautan
  3. Majas perulangan
  4. Majas perbandingan

Contoh Majas Pertentangan Dalam Bahasa Jawa

  • Andi rumangsa sepi ing tengah-tengah keramaian kota Jakarta.
  • Ing ngisor kerjanane tindak tanduk, Rizki mung butuh perhatian.
  • Persib sing dituduhake yaiku ana niat ala.
  • Kepiye rega sayuran iki bisa mudhun nalika rega bahan bakar.
  • Ing sandhinge nesu bapak, ana katresnan lan perhatian sing luar biasa.
  • Rina mesthi menehi perhatian tambahan marang sikap ora peduli marang Toni.
  • Urip ing kamiskinan ora ngalangi dheweke supaya tetep matur nuwun marang Gusti Allah.
  • Kaendahan lan pendirian ora cepet-cepet golek jodoh.
  • Uripe Pak Broto pancen akeh kasugihan, nanging atine kosong.
  • Perkembangan teknologi wis nyebabake penurunan kesadaran sosial.
  • Praupane sengit nanging krasane lemes banget lan dheweke ujar banget
  • Rokok isih dijaluk banget dening umume warga sanajan padha duwe pengaruh negatif kanggo kesehatan.
  • Bocah kelas Kelas A banget angel lan angel diatur, nanging nilai uji coba umume rata-rata.
  • Sanajan aku durung ngombe weteng, sedina aku ora krasa keluwen.
  • Umure bisa dadi tuwa nanging semangat kanggo ngluwihi semangat pemuda.

Contoh Majas Pertautan Dalam Bahasa Jawa

  • Aku medeni amarga mikirake kedadeyan Westerling ing Indonesia.
  • Tugu iki ngelingake kita bali menyang kedadeyan Bandung Kidul.
  • Pasangan ganda Indonesia dadi juara All England.
  • Pangumpulan kebo minangka fenomena sing ana ing kutha-kutha gedhe.
  • Apa sampeyan ngerti kawicaksanan Warehouse sewelas Maret kanggo negara kita?
  • Amir lan bojone lunga menyang Bali minggu kepungkur. (kalah saka predikat; ninggalake)
  • Pak Dadang kenek karo kekuwatane. (ngilangi barang: ula, lsp)
  • Rama, sesuk esuk. (ngilangi judhul lan obyek: Ibu adol kalung sesuk esuk)
  • Aku ngaturi tresnaku marang kowe kanthi katresnan sing resik lan murni; resik tanpa resik; noda sing aku tansah uwal saka urip; urip miturut dhawuhe Gusti Allah; Gusti Allah nitahake jagad iki.
Baca Juga :  Contoh Kalimat Superlative

Contoh Majas Perulagan Dalam Bahasa Jawa

  • Hana kena godhok kobong panas nalika main ing meja.
  • Dheweke tansah ngarani keluargane minangka kulawarga sing miskin sing ora duwe apa-apa.
  • Rima duwe impen kanggo omah-omah nalika ijen salju salju kanthi putih.
  • Adhiku mung arep mangan nggunakake omelette goreng kanggo sarapan.
  • Nalika Kirana pindhah, dheweke mutusake adol barang elektronik kayata TV, ponsel, printer, lan monitor.
  • Manuk kasebut mudhun mudhun lan banjur tiba ing lemah.
  • Adik enom nduweni kewajiban ndhaptar kewan sikil papat kayata wedhus, sapi, macan, buaya lan kidang.
  • Pariwisata ndhaptar macem-macem jinis wisata ing Jogja.
  • Amarga aku ora ati-ati nalika nggunakake piso, tangane saya tatu lan ngebur getih abang seger.
  • Putri seneng jus mangga dicampur karo adhem es.

Contoh Majas Perbandinagan Dalam Bahasa Jawa

  • Sirah ambulans sing muni nggawe kabeh pembalap narik supaya bisa maju.
  • Nasi uga nundha minangka tandha sambutan srengenge.
  • Ana angin sing nggegirisi rambutku sing teleng.
  • Geni ngobong kabeh toko ing pasar esuk iki.
  • Lonceng sekolah ngundang siswa langsung mlebu kelas.
  • Ing taun 2010, Gunung Merapi mutahake isine weteng nyebabake akeh korban jiwa.
  • Wayahe terus, nanging sampeyan tetep tetep ana ing papan kasebut.
  • Adhan ngajak saben Muslim supaya ndedonga langsung.
  • Weker alarm telpon terus nembang, nanging Romi ora nate mbukak mripate.
  • Warta babagan pelataran kasebut terus-terusan mabur ing saben omah.
  • Rembulan wungu ngumumake kaendahane.
  • Angin sing adhem terus terus mencorong balung.
  • Udan sing gawe kesel ing wayah awan.
  • Godhong sing gedhe banget saka wit banyan nutupi saben manungsa sing ndhelik ing ngisor.
  • Cayenne iki kayane mbakar ilatku tanpa weleh.

Demikianlah yang dapat admin sampaikan materi ini dimana pembahasan mengenai Majas Bahasa Jawa. Semoga dengan materi yang sudah dibahas melalui artikel ini, dapat memberikan pemahamaan dan manfaat untuk sahabat pembaca semua.

Baca Juga: